Brezplačna dostava za vsak nakup nad 30 €

Iskalnik

novice >

Chad Le Clos

CHAD LE CLOS
Država: Južna Afrika
Disciplina: : Plavanje
Nastopi na olimpijskih igrah: : London 2012
Olimpijske medalje: : 1 zlata, 1 srebrna
Najljubša ura OMEGA: : »Seamaster Planet Ocean«
Citat :  “ Že kot  otrok se nisem bal izzivov.”

Kako bodo letošnje olimpijske igre za vas  drugačne?
Precej drugače bo kot v Londonu. Počutim se, kot da imam na hrbtu tarčo. Na olimpijskih igrah v Londonu nisem bil favorit in v resnici nisem dobil priložnosti. Zato pred samim dogodkom skoraj ni bilo čutiti pritiska. Tokrat pa mi mediji namenjajo ogromno pozornosti. A mislim, da sem se naučil soočati s pritiskom. Pripravil sem se kot nihče drug. Mislim, da sem na psihični ravni najmočnejši športnik. Ne zlomim se hitro.

Leta 2012 ste bili del nekaterih zelo napetih tekem. Kako ste se  pripravljali, da v Riu pridobite ključno prednost?
Izboljševal sem se in pripravljal na najpomembnejši teden mojega življenja. Na olimpijskih igrah so bile nekatere tekme zelo tesne, posebej tista proti Michaelu Phelpsu. V tem letu sem skušal popraviti manjše stvari. Osvojil sem detajle pri dolgih progah in pomembnost vztrajnosti. Zdaj gre za piljenje začetkov in obratov ter zagotovitev, da pravilno zaključim zamah.

Boste lahko v prostem času uživali v lepotah Ria?
Sam Rio bo izjemen. Leta 2013 sem ga obiskal za par dni in mislim, da je plaža Copacabana popolna. Odlično bo. Seveda bomo trdo delali in se osredotočili na plavanje, a ko bo tega konec, mislim, da bomo lahko samo uživali v mestu. Mislim, da bom večino časa preživel v hiši Omega, tako kot sem to storil v Londonu. Takrat je bilo izjemno. In upam, da bom v Riu proslavljal izjemen dosežek.

Plavanje je edini šport, v katerem tekmovalec sam ustavi svoj čas (s pomočjo plošč). Se na treningu pripravljate na to?
Mislim, da podzavestno treniraš za to. Vemo, da bomo morali intenzivno zaključiti v steno. Zadnjih deset metrov vedno pospešujemo. Različne prestave imaš. Avto ima pet prestav, mi pa skorajda prestavimo v šesto za tisti zadnji sunek hitrosti. Na vaji, in še posebej pri prsnem slogu, vedno končam s sklonjeno glavo in z udarcem v steno.

Kakšno je vaše razmerje do časa na tekmah?
Vse je odvisno od časa. Posebej pri plavanju 200 m delfin je čas izjemno pomemben. Vedno sem bil človek, ki rad čuti, kako tekmuje in trenira. Svojih zamahov ne štejem, vedno pa rad začutim čas med tekmo. Za nenavadno razmerje gre. Pred tekmo imam svoje taktike. Med njo pa vem, da potrebujem točno določen čas v določenem trenutku, sicer bom izpadel.

Kaj vas motivira in kaj je najtežji del?
Najbolj me motivirajo moji tekmeci. Že kot otrok se nisem bal izzivov. Vsi vedo, da sem začel prsno plavati zaradi Michaela Phelpsa. Najboljši plavalec vseh časov je in hotel sem tekmovati proti njemu v finalu olimpijskih iger. Ko sem na treningu in imam slab dan, samo pomislim: »Kaj bi naredil Michael?« Mislil sem, da bo po letu 2012 življenje lažje, saj sem bil olimpijski prvak, a je postalo težje. Ugotovil sem, da moram trdo delati, če želim ostati na tej ravni. Govoril sem z mediji celega sveta, a se še vedno počutim, kot da sem le navaden otrok iz Durbana.

Omenili ste, da je ura OMEGA, ki je bila last  vašega dedka, v vaši družini  več kot 70 let. Nam lahko poveste kaj več o njej?
V bistvu je v družini že 80 let. Moj dedek bi imel danes 103 ali 104 leta. Uro je imel vrsto let in še danes  del naše družine. Ko sem začel leta 2011 sodelovati z znamko, se mi je zdelo, da gre za usodo. Za tem je toliko dediščine in navdušen sem, da sem lahko del podjetja OMEGA. Zaenkrat je bilo popotovanje izjemno.

Katero uro boste nosili v Riu?
Letos bom nosil svojo najljubšo uro »The Seamaster Planet Ocean«. Odkar sem bil deček, imam vedno uro. Gre za posebno razmerje. Če je nimam, se počutim neuravnoteženo, tako vajen sem, da je na mojem levem zapestju. Moj odnos z urami je preprost – v času, ko vladajo Facebook, Twitter in pametni telefoni, je moja OMEGA vedno blizu mojega srca. Doma ne morem zapustiti brez nje.