Brezplačna dostava za vsak nakup nad 30 €

Iskalnik

novice >

Dva dni po zaključku Tour de France, nov kolesarki rekord tudi v Ljubljani

Prvič v zgodovini kolesarstva je človek z BMX kolesom znotraj 24ih ur vožnje, presegel 8.848 metrov višinske razlike, oz. toliko, kot meri v višino najvišja gora sveta. Gre za 47-letnega Damijana Hočevarja iz Postojne, ljubiteljskega kolesarja, ki se prej nikdar ni ukvarjal s kolesarstvom ali s katerim koli drugim športom drugače kot zgolj rekreativno. Njegov podvig odmeva med kolesarsko srenjo širom sveta, kajti gre za do sedaj še ne doseženo ekstremno kolesarsko preizkušnjo. Še bolj kot sam dosežek včerajšnjega uspešnega premagovanja višine 8.848 metrov odmeva to, da je Damijan že 2. septembra, medtem ko se je pripravljal na podvig na Ljubljanski grad, Everesting opravil pri vzpenjanju na Sovič pri Postojni, kar je tudi uradno zabeleženo na uradni strani everesting.cc. Tako je postal tudi prvi človek na svetu, ki je s to ekstremno preizkušnjo opravil kar dvakrat v 20-ih dneh.V 18 urah in 46 minutah vožnje (skupno je podvig s krajšimi postanki za hranjenje in masažo trajal kar 29 ur in 23 minut) je Damijan Hočevar tako prevozil natanko 270,36 kilometrov s povprečno hitrostjo 14,4 km/h, povprečno močjo 145 W ter v tem času porabil skupno 11.163 kalorij.

Hočevarjev podvig je prišlo podpirati tudi več kolesarkih ljubiteljev, ki so mu tudi med samim vzponom delali družbo. V znak podpore pa se mu je pridružil tudi ultra kolesar Marko Baloh, ki je tudi prvi Slovenec z uradno zabeleženim Everestingom, večkratni udeleženec dirke po Ameriki (Race across America) in večkratni nosilec različnih svetovnih rekordov, tudi v neprekinjenem 24-urnem kolesarjenju. Marko Baloh se Damijanu pri podvigu zaradi poškodb, ki jih je zadobil v nesreči pri enem izmed svojih kolesarskih podvigov v Švici žal ni mogel pridružiti, je pa njegov podvig pospremil z izjavo:«če sem jaz t.i. ekstremni kolesar, potem za Everesting z bmx kolesom sploh ne najdem prave besede, ker ne vem, kaj je lahko še težje od ekstremnega«.

 

Podvigu Damijana Hočevarja se je s ponosom pridružil tudi Tissot, ki je že vrsto let tudi uradni časomerilec najtežjih kolesarskih preizkušenj na svetu.